Kummitustarina

YLLÄ OLEVA HARJOITUS VOIDAAN TEHDÄ JAKAMALLA OPPILAAT KOLMEEN RYHMÄÄN. TÄLLÖIN MYÖS TARINA JAETAAN KOLMEEN OSAAN. HARJOITUKSESSA HYÖDYNNETÄÄN SEKÄ OPPILAIDEN OMIA SOITTIMIA ETTÄ ERILAISIA MUPE-SOITTIMIA (MM. LAATAT JA RYTMISOITTIMET). TARINAN TAPAHTUMIEN JA TUNNELMIEN POHJALTA LÄHDETÄÄN SOITTIMIEN AVULLA ETSIMÄÄN TARINALLE SOIVAA MUOTOA. SYNTYNEITÄ KATKELMIA NUOTINNETAAN MAHDOLLISUUKSIEN MUKAAN. VALMIS KOKONAISUUS VOIDAAN VAIKKAPA ESITTÄÄ MUPE-KONSERTISSA. 

Sovitusopas (siba)

Tästä linkistä pääset tutkimaan Siban sivuilla olevaa sovitusopasta. Sieltä löydät tietoa mm. soitinten äänialoista ja soittotavoista. 

Transponoivat soittimet

Historian hämärässä, monien mutkien kautta tietyille soittimille ovat vakiintuneet tietyt transponoivat soivat sävelkorkeudet. Nämä soittimet siis soivat eri sävellajista kuin mihin musiikki on kirjoitettu.

Esimerkkejä:

B-vireiset soittimet:

B-vireinen soitin soi kokosävelaskelen alempaa kuin nuottiin on kirjoitettu, esim. kun b-klarinetti soittaa c:n nuotista, se soi b:nä. Kirjoita siksi b-vireisen soittimen osuudet suuren sekunnin ylempänä sijaitsevaan sävellajiin.

Es-vireiset soittimet:

Es-vireinen soitin soi suuren sekstin kirjoitettua alempaa. Kun soitin soittaa c1:n nuotista, se soi pienenä essänä. Transponoi melodia siksi suuri seksti ylempänä sijaitsevaan sävellajiin. 

F-vireiset soittimet: 

F-vireinen soitin soi puhtaan kvintin kirjoitettua nuottia alempaa. Kun esim. käyrätorvi soittaa c1:n nuotista, se soi pienenä f:nä. Transponoi siksi soitettavat osuudet puhdas kvintti ylöspäin. 

Tehtävä: kirjoita jokin C-duurissa oleva kolmiääninen kappale niin, että sen stemmat jakautuvat b-, es- ja f-vireisille soittimille. 

Joomla templates by a4joomla