Antiikin musiikki

Jumalten musiikkia

 

   

Ylijumala Zeus ja hänen hymninsä 

 

Ryhmänne lähtee kiertämään antiikin Kreikan kaduilla.Kohtaatte kadulla opettavan Sokrates-filosofin, joka on myös melkoinen musiikin asiantuntija. On erityisen hyvä, että pääsemme kokemaan antiikin musiikkia näin elävänä, koska lähteitä antiikin musiikista on säilynyt nykyaikaan vain hyvin vähän. Kysy Sokrateelta muutamia asioita antiikin musiikista

1. Mainitse 2-3 antiikin ajan musiikissa keskeistä valtiota.
2. Mistä sana "musiikki" saattaa olla johdettu? 
3. Millaisia asteikkojärjestelmiä Kreikassa käytetään musiikin perustana?

Pohdi myös, miksi antiikkia voidaan pitää länsimaisen musiikkimme perustana. 

  

Huomaat pian, että antiikin kreikkalaiset ajattelevat musiikilla olevan maagisia voimia. Pohdi, mitä kaikkea voisit näillä voimilla tehdä, jos voisit salakuljettaa ne nykyaikaan. 

Apukysymyksiä: 

1. Millaisia voimia musiikilla ajateltiin antiikin aikana olevan?
2. Mitä tarkoittaa "sväärien harmonia"?
3. Miksi antiikin filosofit halusivat säädellä musiikin käyttöä kasvatuksessa?  

 

Pohdi myös, miten musiikki sinuun vaikuttaa. Kerro muutamia elämääsi liittyviä esimerkkejä. Miten lempimusiikkisi vaikuttaa sinuun? Miksi musiikinkuuntelu on sinulle tärkeää? Entä pitäisikö musiikinkuuntelua säädellä kasvatuksessa? 

 

Antiikin miljöössä kohtaatte myös erilaisia soittimia ja esittäjiä. Millaisia soittimia antiikissa on, ja miten ne poikkeavat nykyajan soittimista? Tarkastelkaa matkalla ainakin kitharan, auloksen ja lyömäsoitinten soittajia. 

Apukysymyksiä soitinten tarkasteluun:

1. Mihin soitinryhmään kithara kuului? Millaisissa tilaisuuksissa sitä arvellaan soitetun?   
2. Mitä nykyajan puhaltimia aulos muistutti? Millaisissa sosiaalisisessa yhteydessä sitä arvellaan käytetyn?
3. Millainen on lyömäsoittimille tyypillinen käyttöyhteys?

 

Kohtaamanne kitharan soittaja esittää kappaleen. Kirjoita ylös ajatuksia tai piirrä mielikuvia, joita musiikki sinussa herättää.

 

Kreikan kadulla kohtaatte myös Nemesiksen hymniä puhaltimilla ja rytmisoittimilla soittavien orjien ryhmän. (Kreikassa muusikot ovat hyvin usein orjia eivätkä vapaita miehiä, kuten nykyään.) Pääsette heidän kanssaan soittamaan kappaletta. Hyödyntäkää esimerkiksi erilaisia melodia- ja rytmisoittimia. 

Nemesiksen (eli kohtalon jumalattaren) hymni:

 

 

TEKSTIN KÄÄNNÖS:

SIIVEKÄS JUMALATAR, NEMESIS, JOKA SÄÄTELET ELÄMÄMME TASAPAINOA, TUMMASILMÄINEN JUMALATAR, OIKEUDEN TYTÄR, JOKA HILLITSET RAUTAISELLA TERÄLLÄ KUOLEVAISTEN HULLUA KILJUNTAA, JA SEN HALKI IHMISEN VIHAMIELISYYDEN TUHOAVA RÖYHKEYS KARKOTTAA MUSTAAN KATEUTEEN. SINUN RAUHATTOMUUTESI JA JÄLJITTÄMÄTTÖMYYTESI PYÖRÄN ALLA IHMISEN ONNI KÄÄNTYY JA VÄÄNTYY, NÄKYMÄTTÖMÄNÄ SINÄ KULJET KOHTI HEITÄ, JA TAIVUTAT ALAS YLPEÄN MIEHEN NISKAN. KÄSIESI ALLA SINÄ MITTAAT HÄNEN ELÄMÄNSÄ KULUN, JA KUMARRUT TUIJOTTAMAAN HÄNEN SYDÄMENSÄ SYVYYKSIIN. SINUN MITTASI PYSYY VARMASTI SINUN KÄDESSÄSI. OLE SUOPEA MEILLE, SINÄ JOKA JAAT OIKEUTTA, SIIVEKÄS JUMALATAR NEMESIS, JOKA SÄÄTELET ELÄMÄMME TASAPAINOA.

 

Antiikin musiikkigalleria (tulossa)

Kertaustehtävä (tulossa)

Joomla templates by a4joomla