Kypsempää barokkia

Kahvihetki polyfonian mahtimiehen luona
 
Huom. muistakaa sonnustautua tilanteeseen asianmukaisesti kuuluvaan peruukkiin :D 
 
Aikakone laskeutuu Leipzigin Tuomaskirkon uumeniin. Siellä tapaatte säveltäjä-urkuri J.S. Bachin. Hän esittää teille sävellyksensä Toccata ja fuuga d-molli. Piirtäkää tai kuvatkaa muutamalla sanalla, mitä musiikki tiessä herättää. Vertailkaa lopuksi kokemuksianne. 
 
 
Muutama apukysymys:
  
1. Millaisia asioita barokin aikana korostettiin? 
2. Millainen on barokille olennainen sävellystapa polyfonia?  
3. Millainen on barokin ajan säveljärjestelmä? 
4. Millainen suhde barokilla on sitä edeltäneeseen renessanssiin? 
 
Bach haluaa tietää, tunnetaanko hänen musiikkiaan 2000-luvulla. Kertokaa hänelle omista soittokappaleistanne. Voitte myös esittää niitä. 
 
Bach kertoo, että hänen ajallaan on aikaisempaan verrattuna syntynyt monia uusia sävellystyyppejä. Perehtykää näihin ryhmissä. Etsikää tietoa mm. sävellyksen sosiaalisesta tarkoituksesta, rakenteesta ja esitystavasta. Etsikää myös esimerkkisäveltäjiä ja soivia näytteitä. 
  
1. Oratorio
2. Kantaatti
3. Konsertto
4. Sonaatti
5. Passio
6. Concerto grosso
 
Aikakone esittää: konserton evoluutio
 
 
 
 
Basso continuo on tyypillinen säestystapa barokin aikana. Tästä on esimerkkinä seuraava Arcangelo Corellin sävellys. Selvitä, mistä basso continuossa on oikein kyse. 
 
 
 
 
Tehkää ryhmässä basso continuo -nuotti jostakin nykyajan kappaleesta. Merkitkää ensin näkyviin basso ja melodia ja täydentäkää sen jälkeen tarpeelliset numerot. 
 
 
 
Bach soittaa ryhmällenne vielä yhden kappaleen, c-mollifuugan, joka on polyfoninen sävellys. Hän soittaa sen cembalolla, joka on hänen ajallaan yleisesti käytössä oleva kosketinsoitin. Kuunnelkaa sävellys nuottia seuraten. Montako teemaa löydät? 
 
 
 
J.S. BACH: PRELUDI JA FUUGA C-MOLLI 
 
 
Haluatte vielä hieman vaihtelua Tuomaskirkon uskonnolliselle arvokkuudelle. Lähdette tapaamaan paikallisia aatelisia. Saavutte tilaisuuteen, jossa harjoitetaan ajalle tyypillisiä tansseja, jotka ovat myös tanssisarjan vakio-osia:
 
1. Allemande 
2. Courante
3. Sarabande
4. Gigue
 
Kuvatkaa tanssin alkuperää ja sen sosiaalisia käyttöyhteyksiä barokin aikana. Esim. oliko tanssi tyypillisesti hidas vai nopea, ja millainen tahtilaji siinä oli. Etsi myös soivia esimerkkejä. 
 
 
Barokkilevyraati/soittolista: 
 
Pohtikaa, miten seuraavat näytteet liittyvät aikakauteen. 
 

BAROKKIRADIO 24/7

Vieläköhän barokissa on jotain nähtävänä?

Joomla templates by a4joomla