Impressionistisessa taidenäyttelyssä

Valon ja värin leikkiä
 
Impressionistisessa taidenäyttelyssä 1900-luvun alussa
 
Aikakone tiputtaa tiedät keskelle Claude Debussyn Faunin iltapäivän ensiesitystä. Sävellys perustuu Mallarmen alla olevaan runoon. Lue runo kuuntelemalla samalla sävellystä. Piirrä myös, millaisia mielikuvia musiikki sinussa herättää. Keskustelkaa lopuksi kokemuksistanne. 
 

 Claude Debussy: Faunin iltapäivä 

 
 

Mallarme: Faunin iltapäivä 

Fauni: Nämä nymfit haluan ikuistaa. 

Niin kirkas 

Heidän keveän heleä lihansa ilmassa leijailee raskaassa, mättäisessä unessa.

Rakastinko unta? 

Epäilykseni, menneen yön möykky, haipuu hentoon oksistoon, oikean metsän asussaan se todistaa: yksin uhrasin voiton vuoksi ruusujen väärän ihanteen  

Pohtikaamme...

Jos kuiskeittesi naiset toiveen muovaavat satumaisista aisteistasi, fauni, harhakuva kylmän sinisistä silmistä pakenee kuin itkujen siveä lähde. Vaan toinen vain huokailee, väitätkö että hän kuin tuulenviri kuumana päivänä hiuksiasi liehtoo? Ei! Jähmeänä, uupuneen huumauksen kourissa, kuumissaan, raikas, taisteleva aamu ei kuiski vedestä jota huiluni vuodattaa metsässä akordeja vihmovassa; ja ainoa tuuli pillien tuolla puolen on kärkäs puhkumaan ennen kuin ääni kuivaan sateeseen katoaa eikä horisonttiin jää väreilemään. Näkyvä ja kirkas, innoituksen väärä puhuri taivaalle puhaltaa.

Oi rauhallisen rämeen sisilialaiset rannat, aurinko turhamaisuuteni saa kuohumaan, vaiti säihkekukkien alla KERTOKAA että leikkasin täällä lahjakkuuteen laonneet ontot ruo'ot; kun kaukainen vehreys viiniköynnöksensä lähteille omistaa, aalto merenvihreässä kullassa eläimellistä valkeutta tuudittaa: hitaasti, aavistellen ruokopillit syntyvät, joutsenet lentävät, ei! Vedenneidot pelastuvat, sukeltavat...

Turta, punaruskea hetki on karrella, ei ilmi käy millä taiteella kokonaisuus hajoaa, on turhan immekäs hän joka la-säveltä halajaa: Lilja! Voisin herätä ammoiseen hehkuun, ryhdikkäänä ja yksin, muinaisessa valovirrassa. Ja yksi teistä teeskentelyä kavahtaa.

Heidän huuliltaan kumpuaa sulotyhjyys, suudelma, joka hiljaa, kavalasti suostuttelee. Rintani, neitsyttodistaja, oudon pureman huomaa, jalon hampaiston jälkeä tunnustelee. Vaan rittää! Valitsi uskotukseen taika kaksi valtavaa vihvilää sinessä kahisevaa, nuo vesiheinät posken pulman itseensä suuntaavat, huvittuneen unelman pitkän soolon. Ympärillä kauneus, väärä myllerrys, ja herkkä laulumme soi; yhtä korkealla kuin rakkaus livertää onnen auvoinen pyörrytys puhtaaseen selkään, kylkeen pujahtaa, ja verhottuihin katseisiin turhan soinnukkaan, yksitoikkoisen rivin sinkautan.

 Yritä siis, paon väline, oi ilkeä huilu, kukoistaa järvissä joissa minua odotat! Olen ylpeästi, pitkään puhuva hahmottarista jumalan; ja palvovien taulujen varjoissa vyöt riisutaan: kun viinirypäleistä olen imenyt hehkun, karkottanut etäisten juonieni murheen, nauravalle kesätaivaalle kohotan tertun ehtyneen ja kuultaviin hipiöihin puhallan, humalaa iltaan asti pälyillen janoan.

Oi nymfit, puhkukaamme MUISTOJEN kimaraan. Katseeni vihvilöihin reikiä puhkoi ja porautui jokaiseen ikionkaloon; polte aaltoihin vaipui, metsätaivas raivonhuudoista kaikui; hiusten upea ryöppy väristen kirkkauteen katoaa, oi jalokivet! Kiiruhdan; ja kun jaloissani yhteen liittyvät (musertuneina; kahtena olemiseen tuskastuneina) unettaret käsivarsiensa satunnaiseen syliin, heidät anastan vapaaksi päästä, ja lennän lehtoon mitättömän siimeksen vihaamaan ja ruusuista tuoksun aurinko haihduttaa, kun uuras työmme päivän haipuessa raukeaa.

Sinua palvon, neitsyiden viha, oi villi hurma, kun alaston, kirottu taakka huuliltani janoisena tulena pujahtaa, kuin salama se sävähtää! Lihan salainen kauhu julmista jaloista ujoon sydämeen asti ulottuu, kaiken viattoman se hylkää märkänä hulluista kyynelistä ilon huurua hohkaten. Riemuiten tein rikoksen: kun oli peitonnut pettävät pelot, jumalten vahvojen suudelmien takkukimpun selvitin; raikuvan nauruni hautasin toisen sulopuimuihin (pelkällä sormella hahmotin: värittää valkean untuvan sisaren halu, nuorempi heistä ei punastua taida, hän on viaton). Vapautukoon oudon heikkouksien otteesta, käsistäni tämä saalis iäti kiittämätön, säästyköön säälin kyyneleet, ne minut huumaavat.

Voi! Kohti onnea toiset minua johdattavat, he palmikoistaan ovat sarviini tarttubeet: intohimoni, olet jo kypsää purppuraa, granaattiomenat auki räjähtävät, mehiläiset surisevat; ja veremme hullaantuneena, valloillaan, virtaa ikuisesta halusta kuohuen. Kun tämä kultainen metsä väreiksi, tuhkaksi leimahtaa, lehvästön hämyssä juhlamieli roihuaa: Etna!Luonasi Venus käy laavallesi viattomat kantapäänsä laskee, kun jyliee unen suru ja liekki hiipuu. Pitelen kuningatarta!

Rangaistus on varma...
 
Vaan sanoista tyhjä sielu ja tämä ruumiin riippa ylvään iltapäivän hiljaisuuteen vajoaa: on unen aika, on aika pilkka unohtaa, hiekalla janoisella loikoilen, suuni raotan nauttien: kuu viiniä heruttaa! 

H yvästi te kaksi; varjoiksi muutuitte, teidät näen.

 
Impressionismin ajan taidenäyttelyssä 
  
 
Claude Monet: Vesililjoja 1899
 
 
 
1. Mikä tekee impressionismin maalareista "vallankumouksellisia"
2. Miten impressionistinen maalaus pyrkii kuvaamaan kohdettaan?
3. Miten impressionistit käyttivät värejä? Miksi? 
 
 
Joomla templates by a4joomla