Ars Antiqua - moniäänisyys syntyy

Moniäänisyys syntyy

Ette päässeetkään vielä nykyaikaan, sillä jouduitte madonreikään, joka vie teidät vain hieman ajassa eteenpäin 1200-luvun Pariisiin. 1200-Luvulla huomaatte ensimmäiseksi, että yksiääninen gregoriaaninen musiikki on muuttunut moniääniseksi. Pysähtykää hetkeksi ihailemaan moniäänisyyden syntyä:   

 
 
 
Kuvaile kuulemaasi varhaista moniäänistä laulua kolmella sanalla.
Millaisia tuntemuksia tai mielikuvia se sinussa herättää?
 
Notre Damen katedraalissa ja koulukunnassa Pariisissa
 
Katedraalissa kohtaatte Leoninuksen, joka kertoo teille keskiajan uusista tavoista yhdistää ääniä toisiinsa. Tehkää aiheesta pieni kooste. 
 
 
MAGISTER LEONINUS   
Muutama apukysymys:
 
1. Miten tarkkaa tietoa moniäänisyyden synnystä on olemassa? 
2. Mitä tarkoittaa Organum?
 
Pääsette osallistumaan Notre Damen katedraalikuoron esitykseen. Harjoitelkaa sitä varten laulamaan seuraavat paralleeli- eli rinnakkaisorganumit: 
  
 
 
Kuvatkaa rinnakkaisorganumien sointia ja luonnetta muutamalla lauseella aikakoneen lokikirjaan. Millaisia rinnakkaisia intervalleja organumeissa on paljon? Hyödyntäkää kuvauksessanne myös tätä Notre Damen koulukuntaa käsittelevää tekstiä. 
 
Leoninus ja hänen kollegansa Perotinus kertovat teille myös melismaattisesta organumista, jota ovat juuri alkaneet säveltää. Harjoitelkaa laulamaan seuraava Melismaattinen organumMitä arvelette sanan melisma tarkoittavan?:)
 
Tehtävä
 
Leoninus haluaa kuulla myös oman aikanne musiikkia. Valitkaa esim. joku populaarimusiikkikappale, jonka esittelette hänelle. Säveltäkää myös toinen organum-ääni valitsemaanne melodiaan, ja opetelkaa laulamaan syntynyt kappale. 
  
Rytmimoodeista ja cantus firmuksesta 
 
1200-luvun motetissa

Perotinus kertoo teille, että moniäänisessä motetissa vanha gregoriaaninen sävelmä sovitettiin aluksi tarkkaan rytmimoodiin. Erilaisia rytmikaavoja tarvitaan, koska ajan neumikirjoitus ei pysty kuvaamaan sävelten kestoja. Rytmikaavan valinnan jälkeen kappaleeseen sävellettiin kaksi tai kolme muuta melodiaa. Perotinuksen näyttämässä esimerkissä alkuperäinen gregoriaaninen melodia eli cantus firmus on alimmassa äänessä.    

Harjoitelkaa motetin rytmi kolmiäänisesti, ja opetelkaa myös soittamaan se mahdollisuuksien mukaan käytössä olevilla soittimilla. 
 
 
Joomla templates by a4joomla